Yerine kayyum atanan Hakkari Belediye Başkanı Akış'a 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi - BBC News Türkçe (2024)

Yerine kayyum atanan Hakkari Belediye Başkanı Akış'a 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi - BBC News Türkçe (1)

Kaynak, TC CUMHURBAŞKANLIĞI

Hakkari Belediyesi'ne yönelik polis operasyonunun ardından görevinden uzaklaştırılan DEM Partili Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış'a 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kayyum kararına ilişkin yaptığı değerlendirmede "Yargının Hakkari ile ilgili vermiş olduğu karar kimseyi rahatsız etmesin" dedi.

Akış, 2014 yılında hakkında açılan bir davada 'Silahlı terör örgütünü yönetmek', 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'Örgüt propagandası yapmak' suçlarından yargılanıyordu.

Çarşamba günü Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 61'inci duruşmada savunma yapan Akış, dosyanın "siyasi" saiklerle gündeme getirildiğini kaydetti ve, "Başım dik. 53 yaşındayım, bunca yıldır mücadele ediyorum ve mücadele etmeye devam edeceğim" dedi.

Çarşamba akşamı, Ankara'da Anadolu Medya Ödülleri Töreni'nde yaptığı konuşmada bu konuya da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yargı burada kanunu değil, hukuku konuşturmuş ve kararını da buna göre vermiştir" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Bağırarak, Mecliste nümayiş yaparak milletin temsilcilerini susturacaklarını zannedenlere şunu hatırlatıyorum, belediyeler kimsenin arka bahçesi değildir" diye ekledi.

Haberin başlığını atlayın ve okumaya devam edin

Önerilen haberler

  • Diyarbakır'da yapılan DEM Parti Gençlik Meclisi Kongresi’yle ilgili soruşturma başlatıldı, çok sayıda kişi gözaltına alındı

  • DEM Parti, Kobani davası kararlarını nasıl yorumluyor?

  • Roboski Katliamı'nın 12. yılı: Neler yaşandı, ailelerin 'yeni delillerle' sürdürdüğü hukuk mücadelesi hangi aşamada?

  • Batman’ın yeni belediye başkanı 32 yaşındaki Gülistan Sönük: DEM Parti seçimi nasıl kazandı?

Haberin sonu

Yerine kayyum atanan Hakkari Belediye Başkanı Akış'a 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi - BBC News Türkçe (2)

Kaynak, DEM PARTİ

DEM Parti hapis cezası kararına tepki göstermişti. Partinin X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Hakkari Belediye Eş Başkanımız Mehmet Sıddık Akış'a, kayyım gaspına gerekçe yapılan ve düzmece delillerle oluşturulan, teknik olarak çökmüş bir davada 19 yıl 6 ay ceza verildi. AKP-MHP'nin talimatlı yargısının hukuku ayaklar altına alan kararları yok hükmündedir" ifadeleri kullanılmıştı.

Hakkari Belediyesi, 31 Mart seçimi sonrası kayyum atanan ilk belediye olmuştu.

İçişleri Bakanlığı, "geçici tedbir ile görevden alınan" Akış yerine Hakkari Valisi Ali Çelik’in atandığını duyurmuştu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "demokrasiyi, halk iradesini ve belediyelerimizi savunmak için" "kesintisiz nöbet eylemleri" başlatma kararı almıştı. Parti muhalefete de destek çağrısı yapmıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), HÜDAPAR, İYİ Parti ve Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) kayyum kararına tepki mesajları geldi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanmasını, "Hakkari halkının iradesini yok saymak" olarak nitelendirdi.

HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Herhangi bir kişi suç işledi diye görevden alınırsa atama usulüyle görevlendirme yapılması doğru değil" dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ise partisini TBMM'deki grup toplantısında, Hakkari Belediye Başkanlığına kayyum atanmasıyla ilgili, "Dava sonlanmadıysa bu kayyumu neden atıyorsunuz da memleketi karıştırıyorsunuz? Terör suçluları belediye başkanı mı olsun, istiyorum? Elbette hayır. Ben hakkı, hukuku savunmak mecburiyetindeyim..." ifadelerini kullandı.

TİP ise Salı günü Genel Başkan Erkan Baş'ın DEM Parti'ye destek için Hakkari’ye doğru hareket ettiğini duyurmuştu.

'Yeniden iddianame hazırlanmasını talep ediyorum'

Duruşmada yaptığı her şeyin arkasında olduğunu savunan Akış,"Ben barış dedim, kardeşlik dedim, adalet dedim, eşitlik dedim, özgürlük dedim. Tüm yaşamımı bunların etrafında ördüm, bundan sonra da öyle yapacağım" diye konuştu ve şöyle devam etti:

"Sizden ne beraat ne tahliye talep ediyorum. Yeniden iddianame hazırlanmasını talep ediyorum. Neden bir 4 ay, bir yıl önce yargılanma yapılmadı da şimdi yapılıyor? Bu yargılamanın siyasi olduğunu biliyorum. Ben bugüne kadar tek kuruşuna kadar hiçbir şeye dokunmadan halkımız için görevimi şerefiyle yaptım."

DEM Parti'den nöbet eylemleri

Yerine kayyum atanan Hakkari Belediye Başkanı Akış'a 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi - BBC News Türkçe (3)

Kaynak, DEM PARTİ

DEM Partili milletvekilleri Salı günü TBMM Genel Kurulu'nda nöbet eylemi başlatmış ve ardından AKP'li milletvekilleriyle arbede yaşamıştı.

DEM Parti milletvekilleri TBMM'de "Belediyeler bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz" yazılı dövizlerle nöbete başlamıştı. Karşılıklı sloganlar atan AKP'li ve DEM Partili milletvekilleri arasında gerilim tırmandı.

Yaşanan arbede sırasında DEM Partili vekillerin dövizleri havada uçuştu. İki grup arasındaki arbede, muhalefet milletvekillerinin müdahalesiyle sonlandırıldı.

Pazartesi gecesi başlayan nöbet eylemlerinde DEM Parti milletvekillerinin yanı sıra Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır'ın aralarında olduğu birçok kişi Hakkari'de sabaha kadar nöbet tutmuştu.

Valiliğin bulunduğu Bulvar Caddesi’nde oturma eylemi başlatılmıştı.

Bakırhan: 'Dosya 2014'te açılmış, açan savcı FETÖ'den aranıyor'

Salı günü partisinin haftalık Meclis grup toplantısında gelişmeleri değerlendiren DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Türkiye'deki gerçek demokratik muhalefetle birlikte Hakkari'nin iradesini savunacağız; tekrar yerel yönetimleri alıncaya kadar da Hakkari'den ayrılmayacağız" dedi.

"AKP-MHP ittifakının çimentosu Kürt düşmanlığıdır" ifadesini kullanan Bakırhan, iktidarın "normalleşme dediği Hakkari'de kayyım darbesidir" dedi ve şöyle devam etti:

"Bizlere mesaj veriyorlar. İstediğimiz zaman, beğenmediğimiz zaman, bizim gibi düşünmediği zaman herkese, her yere kayyım atarız mesajı veriyorlar."

Bakırhan, Akış'ın gözaltına alınma gerekçesini de "Hangi cüretle mahkeme kararı olmadan, soruşturma bile değilken kendinizi mahkeme yerine koyup bu kararı veriyorsunuz?" ifadeleriyle sorguladı.

"Neymiş, belediye başkanımız 50 bin lirayla İran'a kaçacakmış. Siz bizim kaçtığımızı nerede gördünüz? Belediye başkanımız YSK'ya başvurdu. YSK kimdir? Türkiye'de AKP'nin yetkin olduğu bir kurum, değil mi? Sizin kurumunuz aday olabilir dedi mi, dedi. Bir anda ne oldu da ortada herhangi bir karar yokken, dosyada gizlilik kararı varken eş başkanımız suçlu gösteriliyor? Dosya 2014'te açılmış; açan savcı FETÖ'den aranıyor."

Yerine kayyum atanan Hakkari Belediye Başkanı Akış'a 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi - BBC News Türkçe (4)

Kaynak, DEM PARTİ

Bahçeli, İçişleri Bakanlığı'nı 'kutladı'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Salı günü partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, Akış'ın gözaltına alınmasına da değinerek İçişleri Bakanlığı'nı 'kutladı'.

Bahçeli, "Hakkari Belediye Başkanı görevden uzaklaştırılarak gözaltına alınmıştır. Bu kapsamda İçişleri Bakanımızı ve mesai arkadaşlarını yürekten kutluyorum" ifadelerini kullandı.

"Bir teröristin 31 Mart seçimlerinde aday gösterilmesi, seçimlere katılması başlı başına bir skandaldır" diyen Bahçeli, "Hakkari Belediye Başkanı'nın yakasından nasıl tutulmuşsa inanıyorum ki diğerlerinin yakası da öyle tutulacaktır" ifadesini kullandı.

Akış, Van'da gözaltına alındı

Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, Van’da gözaltına alındı.

Hakkari polisi, kentin belediye binasını da Pazar günü geç saatlerden itibaren ablukaya aldı ve binada arama yaptı.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Akış'a üç ayrı başlıkta PKK üyeliği iddiasına yönelik suçlamalar yöneltildi.

Akış, "örgüt adına vergi toplama, PKK adına esnafı tehdit etme, PKK yöneticileri ile görüşme ve örgüt yapılanmasında üst düzey görev alma" gibi iddialarla suçlandı.

Akış hakkında 2014 yılından bu yana devam eden PKK üyeliği davası bulunuyordu.

31 Mart 2024'te yapılan seçimlerde DEM Parti adayı, yüzde 48,92 oyla birinci sırayı almıştı.

Yerine kayyum atanan Hakkari Belediye Başkanı Akış'a 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi - BBC News Türkçe (5)

Kaynak, DEM Parti

Birçok ilde eylem yasakları

Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından Hakkari Valiliği kentte, 10 gün boyunca eylem yasağı uygulanacağını açıkladı.

Valilik tarafından, "gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantıları, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetler"in yasaklandığı açıklandı.

Yasak 12 Haziran gece yarısına kadar sürecek.

Diyarbakır Valiliği ise "Hakkari Belediye Başkanı’nın görevden uzaklaştırılmasının" ardından, "kamu düzeni ve güvenliğinin tehlikeye düşebileceği ve toplumsal çatışma çıkarılmak istenebileceği" değerlendirmesiyle, 7 Haziran saat saat 14.14'e kadar kentte "her türlü eylemin" yasak olduğunu açıkladı.

Eylem yasağı getiren diğer iller ise Iğdır, Tunceli, Muş, Ağrı, Batman, Siirt, Mardin, Bitlis ve Van.

Yerine kayyum atanan Hakkari Belediye Başkanı Akış'a 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi - BBC News Türkçe (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6509

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.